6 Elemen Asas Sistem Pencegah Kebakaran di Malaysia

sistem pencegah kebakaran

Di Malaysia, kesedaran akan pentingnya sistem pencegah kebakaran telah meningkat dengan pesat, terutama dalam menangani risiko kebakaran di bangunan komersial, perumahan, dan industri.

Sistem ini memainkan peranan penting dari pengesanan awal kebakaran hingga pemadaman.

Ia memberi amaran kepada individu untuk melakukan pengungsian bangunan dengan segera dan membantu pihak yang bertanggungjawab untuk memadam api.

Dengan memahami dan melaksanakan elemen-elemen ini dengan betul, kita dapat meningkatkan keselamatan dan melindungi harta benda serta nyawa manusia dari ancaman kebakaran.

Elemen #1: Sistem Pengesan Kebakaran

Barisan pertahanan pertama terhadap kebakaran adalah pengesanan awal. Sistem pengesan kebakaran direka untuk mengenal pasti tanda-tanda awal kebakaran, membolehkan tindakan tepat pada masanya.

Terdapat beberapa jenis sistem pengesan kebakaran, termasuklah:

1. Pengesan Asap

Pengesan asap atau smoke detector dibuat khusus dengan mengunakan bentuk bulat dan lubang-lubang kecil untuk mengenal pasti kebakaran melalui kehadiran banyak asap.

Alat ini sering ditempatkan di siling bangunan. Saat asap dikesan, pengesan ini akan segera menghantar isyarat ke sistem penggera, menyebabkan penggera berbunyi.

2. Pengesan Haba

Pengesan haba atau heat detector dapat mengenal pasti kebakaran pada tahap awal berdasarkan kenaikan suhu. Dengan reka bentuk khusus, alat ini mengidentifikasi kebakaran dengan mengesan perubahan suhu dalam bangunan.

Jika terjadi lonjakan suhu yang signifikan, pengesan akan segera mengirim sinyal ke sistem alarm, yang selanjutnya akan mengaktifkan penggera.

3. Pengesan Nyalaan

Pengesan nyalaan atau optical detector biasanya digunakan untuk mengesan kebakaran yang memiliki api yang jelas dan terang. Alat ini dilengkapi dengan sensor yang sangat responsif terhadap api.

Ketika ada pancaran (seperti inframerah atau ultraungu) dari api, sensor akan bertindak dengan segera dan menghantar isyarat ke sistem penggera untuk mengaktifkannya.

Pengesanan awal yang disediakan oleh sistem pengesan kebakaran adalah kelebihan yang sangat penting.

Ia memberikan penghuni bangunan masa yang cukup untuk mengungsikan bangunan dan membolehkan pihak BOMBA bertindak secara proaktif. Dalam situasi kecemasan, hal ini dapat membantu mengurangkan risiko dan bilangan mangsa.

Elemen #2: Sistem Penggera Kebakaran

Penggera berfungsi sebagai sistem amaran segera, memberitahu penghuni tentang ancaman kebakaran dan memastikan pengungsian tepat pada masanya.

Sama seperti sistem pencegahan kebakaran lain, terdapat juga beberapa jenis sistem penggera kebakaran, termasuk:

1. Sistem Penggera Kebakaran Konvensional

Sistem ini mempunyai panel kawalan pusat yang disambungkan ke setiap pengesan kebakaran, menawarkan pendekatan yang seragam untuk setiap zon di dalam sebuah bangunan.

2. Sistem Penggera Kebakaran Berpeta

Sistem penggera ini beroperasi seperti sistem di atas tetapi sedikit berbeza. Ia memberikan maklumat dan status tentang pengesan individu dan bukan zon.

3. Sistem Penggera Kebakaran Pintar

Sistem penggera ini adalah yang paling rumit diantara sistem-sistem lain. Ia dapat menilai persekitaran pengesan dan mengenal pasti kejadian seperti:

  • Kebakaran
  • Kesilapan sistem
  • Kepala pengesan (heat detector) perlu dibersihkan

Lihat Lagi: Apa Yang Perlu Anda Lakukan Sekiranya Kereta Terbakar?

Elemen #3: Sistem Pemercik Api

Apabila berlaku kebakaran, sistem pemercik adalah salah satu sistem utama untuk memadam kebakaran. Sistem pemercik api akan berfungsi untuk mengawal dan memadamkan kebakaran.

Apabila berlaku kebakaran, sistem pemercik api akan:

  • Pertama sekali mengesan peningkatan suhu persekitaran melalui mentol kaca (bulb) yang mengandungi larutan gliserin cecair yang peka suhu.
  • Mentol itu akan kemudian mengembang (suhu minima 68°C) sehingga ia pecah.
  • Selepas itu, air disembur keluar setelah penutup logam jatuh akibat pemecahan mentol.
  • Ketika itu juga, suis tekanan akan menggerakkan pam jockey dan menghantar isyarat ke panel kebakaran (fire alarm panel) untuk membunyikan penggera kebakaran kepada penghuni bangunan.
  • Pam jockey berfungsi untuk melaraskan tekanan air dalam paip pengedaran.
  • Pam jockey akan berhenti apabila tekanan berkurang. Berikutan itu, pam duty akan diaktifkan secara automatik.
  • Injap rama-rama kemudiannya digunakan untuk menutup aliran air setelah api dipadamkan. Pam duty pula perlu dilepaskan secara manual.

Tujuan utama sistem pemercik kebakaran adalah untuk mengawal dan memadamkan kebakaran dengan cepat dan berkesan.

Dengan berbuat demikian, sistem-sistem ini mengurangkan risiko kerosakan harta yang meluas, kecederaan teruk, bahkan kehilangan nyawa. Tindakan pantas dapat mengelakkan insiden kebakaran menjadi lebih serius.

Elemen #4: Pelan Tindakan Kecemasan

Walapun sistem-sistem keselamatan di atas memastikan tindakan serta merta ketika kebakaran, orang ramai harus bersedia untuk berdepan dengan kecemasan dengan betul. Oleh itu, pelan tindakan kecemasan perlu dirancang dengan terperinci.

Apabila anda merancang pelan tindakan kecemasan, anda perlu cakna perkara-perkara di bawah:

1. Laluan Kecemasan

Anda mesti menyediakan laluan kecemasan. Semua pekerja dan penghuni mesti peka dengan laluan tersebut.

Selain itu, pelan lantai perlu dipaparkan di zon-zon berbeza dalam bangunan.

Lampu kecemasan dan papan tanda keluar (exit keluar sign) memainkan peranan penting dalam membimbing penghuni dengan selamat keluar dari bahaya.

Laluan tersebut tidak boleh mendedahkan orang ramai kepada bahaya dan pintu laluan tersebut tidak boleh dikunci atau dihalang oleh apa-apa objek pada bila-bila masa.

2. Agensi

Antara perkara utama yang anda perlu lakukan ketika kecemasan adalah mengenal pasti agensi yang patut dihubungi. Antara agensi penting adalah:
BOMBA
Polis
Hospital

3. Struktur Organisasi dan Prosedur

Anda juga perlu menubuhkan struktur organisasi khusus di tempat kerja supaya pelan tindakan kecemasan boleh dilakukan secara sistematik. Prosedur yang teratur juga perlu diwujudkan berdasarkan jenis kecemasan atau bencana.

Dengan melakukan perkara diatas, setiap individu yang terlibat boleh mengetahui tugas-tugas mereka ketika kecemasan dan mengawal keadaan dengan tenang.

Elemen #5: Latihan Keselamatan Kebakaran

Selain sistem-sistem yang dipasang, tindak balas manusia adalah faktor penting semasa kecemasan kebakaran.

Latihan keselamatan kebakaran yang betul memperlengkapi individu dengan pengetahuan dan kemahiran untuk mengemudi situasi kecemasan dengan tenang.

Prosedur memberikan pengetahuan penting tentang pencegahan kebakaran, strategi respons, dan laluan pengungsian yang berkesan.

Latihan harus disesuaikan dengan spesifik tempat kerja, meliputi semua aspek keselamatan kebakaran.

Kursus and latihan keselamatan kebarakan berkala adalah penting untuk kesediaan orang ramai, terutama bagi penghuni bangunan.

Lihat Lagi: 3 Punca Litar Pintas yang Menyebabkan Kebakaran di Malaysia

Elemen #6: Penyelenggaraan dan Ujian Kebakaran

Untuk memastikan keselamatan kebakaran optimal, pilih sistem yang sesuai dengan reka bentuk dan risiko bangunan. Pemasangan juga patut dilakukan secara strategik.

Selain itu, kebolehpercayaan sistem pencegah kebakaran bergantung pada penyelenggaraan dan ujian berkala mereka. Ini memastikan mereka berfungsi secara optimal apabila diperlukan.

Sentiasa patuhi jadual penyelenggaraan yang disyorkan oleh pengeluar. Mematuhi garis panduan ini memastikan bahawa sistem tetap mematuhi standard dan peraturan keselamatan, mengurangkan risiko masalah yang tidak diduga.

Ia juga penting untuk hanya mempercayai profesional yang berkelayakan dengan pemeriksaan dan penyelenggaraan sistem.

Individu-individu ini mempunyai pengetahuan dan latihan yang diperlukan untuk mengenal pasti potensi masalah, membuat penyesuaian yang diperlukan, dan memastikan setiap aspek sistem berada dalam keadaan terbaik.

Buat Pilihan Tepat untuk Sistem Pencegahan Kebakaran Anda dengan Palcon

Untuk memastikan keselamatan dan keberkesanan sistem pencegahan kebakaran anda, perkhidmatan dan penyelenggaraan daripada pakar keselamatan kebakaran yang bertauliah adalah penting.

Palcon menyediakan pelbagai sistem pengesan kebakaran, pemercik, dan penggera kebakaran yang terbaik untuk keperluan bangunan anda.

Share:

Recent

We Are Here to Help

Get in touch with our experts to know more about our range of fire protection solutions.