6 Jenis Pemadam Api untuk Kelas Kebakaran Berbeza   

Fire extinguisher system on the wall background, powerful emergency equipment for industrial

Sudah menjadi satu kewajipan untuk menyimpan pemadam api di rumah anda, tetapi adakah anda tahu jenis-jenis pemadam api yang ada? Memahami enam jenis pemadam api untuk kelas kebakaran yang berkaitan boleh menyelamatkan nyawa anda.

Memandangkan kami telah menarik perhatian anda, anda mungkin mahu membaca artikel ini dengan teliti. Tiada satu jenis pemadam api yang mampu memadamkan setiap kebakaran kerana setiap pemadam api mempunyai kegunaan yang khusus.

Mengetahui jenis pemadam api yang sesuai untuk ada di bangunan atau rumah anda adalah sangat penting. Langkah pertama adalah untuk mengambil tahu tentang bahan berbeza yang terdapat di persekitaran anda dan membezakan kelas kebakaran:

  • Kebakaran Kelas A melibatkan pepejal berasaskan karbon mudah terbakar biasa, seperti kayu, kertas, tekstil, jerami, arang batu, dan sebagainya.
  • Kebakaran Kelas B adalah daripada pembakaran cecair mudah terbakar, seperti gris, minyak (bukan minyak masak), petrol, gasolin, diesel, parafin, cat, tar, eter, alcohol, dan stearin.
  • Kebakaran Kelas C disebabkan oleh pembakaran gas yang mudah terbakar, seperti butana, propana, metana, hidrogen, asetilena, dan gas asli.
  • Kebakaran Kelas D melibatkan logam yang mudah terbakar, seperti aluminium, litium, magnesium, natrium, kalium, dan aloi-aloi mereka. Kelas kebakaran ini memerlukan pemadam api khas kerana logam yang mudah terbakar mengakibatkan kebakaran yang boleh menyebabkan kemalangan industri yang besar.
  • Kebakaran Kelas E biasanya melibatkan peralatan elektrik, contohnya komputer, pencetak, stereo, pemanas elektrik, kotak fius dan sebagainya.
  • Kebakaran Kelas F disebabkan oleh minyak yang panas atau takungan minyak, lemak dan gris.

Anda boleh menggunakan pemadam api serbaguna untuk kelas kebakaran yang berbeza. Walau bagaimanapun, pemadam api serbaguna akan dilabelkan dengan lebih daripada satu kelas, contohnya, A-B, B-C atau A-B-C.

6 Jenis Pemadam Api Utama di Malaysia

Walaupun ia kelihatan agak mengelirukan pada awalnya, membezakan jenis pemadam api sebenarnya lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Anda boleh mengenali setiap kelas melalui nama, warna dan juga hos pemadam api tersebut.

1. Pemadam Api Air

Untuk model standard, pemadam api ini melepaskan tekanan air yang kuat untuk memadamkan api. Air mempunyai kesan penyejukan yang sangat baik pada bahan yang terbakar. Hal ini demikian kerana air merendam bahan yang terbakar dan mengurangkan kadar pirolisis bahan api.

Pemadam api air adalah sesuai untuk kebakaran Kelas A. Ia merupakan jenis pemadam api yang paling mudah untuk dijaga dan paling tidak berbahaya. Anda boleh mengenal pasti pemadam api air dengan bahagian luarnya yang berwarna merah, lengkap dengan perkataan “water” yang ditulis dalam teks putih.

2. Pemadam Api Kabus Air

Jenis pemadam api ini agak baru. Ia datang dalam alat yang lebih kecil tetapi amat berkuasa, merembeskan kabus zarah air ‘kering’ yang sangat halus.

Anda tidak perlu pelbagai jenis pemadam api kerana pemadam api kabus air berkesan untuk kebakaran Kelas A, B, C & E. Namun, pemadam api ini tidak sesuai untuk memadamkan kebakaran logam yang mudah terbakar atau takungan minyak (Kelas D & F).

Pemadam api kabus air berkesan menyejukkan api dan mengurangkan bekalan oksigen serta tidak meninggalkan sisa untuk pembersihan atau kerosakan cagaran.

3. Pemadam Api Busa (Buih)

Pemadam api busa adalah berasaskan air dan mempunyai agen berbuih untuk memadamkan api dalam bentuk pepejal dan cecair (Kelas A & B). Ia mengakibatkan penyelimutan (blanketing) yang akan mengadang wap dan menghalang penyalaan semula daripada berlaku.

Malangnya, pemadam api busa meninggalkan sisa yang mesti dibersihkan dan lebih mahal daripada pemadam api air. Pemadam api busa berwarna merah dan mempunyai perkataan “foam” disertai dengan segi empat tepat berwarna krim mengelilingi teks tersebut.

Sila ambil perhatian bahawa anda tidak boleh menyembur secara terus ke dalam bahan apabila menggunakan pemadam api untuk kebakaran Kelas B seperti cecair mudah terbakar. Tindakan ini boleh menyebabkan api merebak ke kawasan berhampiran. Sebaliknya, kaedah terbaik adalah untuk menyembur buih dari jauh supaya ia boleh menjadi lebih kuat dan mengalir ke bahan terbakar.

Pemadam Api Busa (Buih)

4. Pemadam Api Serbuk Kering

Pemadam api serbuk sesuai untuk menangani pembakaran pepejal, cecair dan gas (Kelas A, B, C & E). Sesetengah pemadam api serbuk spesialis juga boleh melawan kebakaran Kelas D yang melibatkan logam mudah terbakar seperti litium, aluminium dan magnesium.

Serbuk dalam pemadam api ini akan membentuk kerak dan memadamkan api, lalu menghentikan penyebaran. Walau bagaimanapun, jenis pemadam api ini tidak meresap atau menyebar ke dalam bahan secara efektif, dan api mungkin menyala semula.

Sila ambil maklum bahawa serbuk tersebut berbahaya apabila dihidu dan hanya boleh digunakan di kawasan yang mempunyai pengudaraan yang baik. Pemadam api serbuk kering berwarna merah dan mempunyai perkataan “powder” ditulis dalam teks putih pada segi empat tepat berwarna biru.

5. Pemadam Api Karbon Dioksida (CO2)

Tidak seperti jenis pemadam api yang lain, pemadam api ini hanya mengandungi gas CO2 bertekanan dan oleh itu, tidak meninggalkan sisa. Pemadam api jenis ini memadamkan api secara efektif dengan menyesarkan oksigen di udara tanpa merosakkan sistem elektrik.

Namun, pemadam api CO2 boleh menjadi sangat sejuk apabila digunakan. Model yang tidak dipasang dengan hos dan muncung yang bergaris dua dan bebas fros boleh menyebabkan jari pengguna membeku.

Pemadam api ini sesuai untuk kebakaran Kelas B dan Kelas E seperti komputer dan peralatan pejabat atau bengkel yang lain. Anda boleh mengenal pasti pemadam api CO2 dengan bahagian luar yang berwarna merah dan teks “CO2” pada segi empat tepat berwarna hitam. Selain itu, pemadam api CO2 mempunyai hos yang berbeza daripada jenis lain.

6. Pemadam Api Kimia Basah

Pemadam api kimia basah mampu memadamkan api pada suhu yang sangat tinggi. Paling sesuai untuk kegunaan dapur, anda boleh menggunakannya untuk kebakaran Kelas F seperti penggoreng jeluk dan minyak masak.

Pemadam api ini menyejukkan minyak yang terbakar, menghasilkan larutan sabun untuk menutup permukaan dan mencegah penyalaan semula. Selain itu, pemadam api ini terdiri daripada larutan bertekanan yang diperbuat daripada garam alkali. Ia menghasilkan kabus halus, jadi pengguna tidak perlu risau tentang percikan minyak panas dan lemak.

Anda boleh mengenal pasti pemadam api kimia basah berdasarkan warnanya yang merah dan teks “wet chemical” pada segi empat tepat berwarna kuning. Ia juga didatangkan dengan aplikator lanjutan.

Memandangkan anda telah mengetahui jenis pemadam api yang berbeza, jangan lupa untuk lihat koleksi pemadam api Palcon.

Share:

Recent

We Are Here to Help

Get in touch with our experts to know more about our range of fire protection solutions.